29.04.2020
«Как реорганизовали специалисты Мобильной бригады работу с бенефициарами во время пандемии?»
30.01.2020
Не смотри на мою невозможность как на проблему
20.09.2019
Семинар: Методы ухода за тяжело больными людьми с ограниченными возможностями и пожилого возраста

Адрес: ул. Карла-Маркса, 79,
Тараклийский  район, г. Тараклия,
MD-7401, Республика Молдова.

Телефон: +373 (294) 23060
Email: aoprima@mail.ru scopencojt@mail.ru

 

Председатель организации
Скопенко Жеоржетта Ивановна 


Главная  »  Истории успеха
Studiu de caz
Cazul de succes al Oxanei

Studiu de caz 

Organizația:  Asociaţia Obştească  PRIMA

Subiectul studiului de caz/analiza problemei şi de context:  Persoana selectată este Oxana, anul naşterii 1984, care locuieşte în o. Taraclia. Este cu dizabilitate mintală de gr. II din copilărie şi provine din familie foarte săracă, ea nu este  abilitată economic, este mamă solitară, are un copil de 7 ani și trăieşte singură. Cazul a fost monitorizat unsprezece luni.

Situația în perioada inițială:

La nivel individual nu era comunicabilă, nu avea prieteni și cunoscuți, nu avea cunoștințele și abilitățile necesare  de a realiza ceva sau a deschide o afacere proprie, nu era încrezută în sine, niciodată nu a fost încadrată în cîmpul muncii.

De familie nivelul de trai foarte scăzut, bazat pe indemnizațiile sociale. Locuința – casă pe pămînt, fără condiții, care necesită reparație capitală, este susţinută numai de mama sa, care şi ea este în vîrstă şi are nevoie și ea de ajutor.

De comunitate nu și-a  știut drepturile, nu a participat la activități sociale, pentru că nu a avut pe nimeni care să o fi îndumat, a avut cazuri de discriminare în viaţa ei pe motiv de dizabilitate și gen –neglijare, maltratare, înjosire.

De școală/loc de muncă/ocupaţie Nu are studii, nu a fregventat nici măcar școala primară, nu poate citi și scrie. Oxana nici odată nu a fost angajată în cîmpul muncii și nu a lucrat nici măcar cu ziua la cineva. Mereu a fost pe lîngă casă și știe să facă numai lucrul de casă și în grădină.

Modalităţi de colectare a datelor:  Ancheta socială, interviuri cu rudele, vecinii, vizite la domiciliu.

Situația în perioada finală:

La nivel individual În prezent  Oxana are succese:   are cunoștințele și abilitățile minime necesare pentru a se încadra în muncă în agricultură,   are dorință de a depune efort pentru a munci și a -și schimba viața spre bine,   se ocupă foarte intens în seră unde se isprăvește foarte bine,  și-a sporit bunăstarea economică,  duce o viață mai bună,  a devenit  comunicabilă,   poate să-şi exprime părerile,   a crescut încrederea în sine, este responsabilă pentru anumite situații care o vizează  îşi poate revendica drepturile.

De familie  Duce o viață mai bună, bazată pe venitul din seră  și indemnizațiile sociale. Poate să-și realizeze marfa și să-și achite serviciile comunale la timp. Condițiile de trai îmbunătățite, copilul ei fregventează școala și se dezvoltă foarte bine.

De comunitate comunică cu vecinii, rudele, prieteni beneficiari ai AO PRIMA,  participă la activități sociale, a participat la activităţile de instruire organizate de AO PRIMA,   și-a consolidat cunoștințele în domeniul drepturilor PD. 

De școală/loc de muncă/ocupaţie  Oxana – muncește sîrguincios, cu plăcere, este mulțumită de rezultatul atins, are abilități de muncă în seră, își poate calcula cheltuelele și venitul, achită serviciile comunale.

Constatări:

Care este rezultatul pentru persoana selectată în acest studiu de caz?  Oxana și-a realizat dreptul la muncă, s-a abilitat economic, duce o viață mai îmbunătățită, s-a socializat, a devenit mai activă şi mai încrezută în sine.

Ce face acest caz special? Avînd în vedere, că tradițiile locale ale populației sînt, că femeile trebuie să stea acasă, să se ocupe cu gospodăria, și nici de cum să fie active în societate, mai ales femeile cu dizabilități  Oxana este una dintre PD, care a trecut peste acest barier, a reușit să -și realizeze dreptul la muncă și să se  abiliteze economic, să ducă o viață mai bună, și să fie activă în societate. Oxana susținută de AO PRIMA,  a depus efort mult pentru a-și schimba viața. Acest caz  poate servi ca exemplu  pentru alte PD.

Care au fost factorii de succes care au contribuit la schimbare? Care a fost contribuția organizaţiei Dvs?

 Dorința Oxanei de a  deveni folositoare familiei sale și stimată de către vacini și rude,  efortul enorm pe care l-a demonstrat pentru a -și schimba viața spre prosperare; încrederea în sine pe care a acumulat-o. În fața celor apropiați și ai fiicei sale, ea a crescut prin faptul că are posibilitatea să-i procure necesarul minim de care are nevoie. Beneficiara a fost foarte responsabilă față de sarcinile puse în fața ei, a indeplinit tot ce i s-a recomandat de specialiști, datorită cărora a avut o roadă mare de legume.  Unul din factorii de succes este şi suportul AO PRIMA, de la care:

 •   a primit instruire cum să-și deschidă o afacere;
 •   a primit instruire cum să prelucreze solul și să crească legume pur ecologice;  
 •   a primit asistență permanent  (susținută, condusă, consultată, încurajată, și motivată) de către asistentul social pe încadrare în cîmpul muncii;
 •   a primit de la AO PRIMA echipament: seră 3*6*2,5 m și sistemă de irigare cu rezervor pentru apă, unelte de muncă, a fost instruită cum să le foloseacă;
 •    a primit instruire în securitatea muncii, drepturilor omului și nediscriminării

Care au fost provocările și problemele? Ce a făcut organizația Dvs pentru a le depăşi?

Provocările și problemele:

 •   Era discurajată și nu vedea posibilitate de a munci;
 •   Nu avea încredere că va reuşi să deschidă şi să dezvolte o afacere de creștere a legumelor în condiții pur ecologice
 •   Avea frică că nu se va isprăvi cu lucrul în sere și vînzarea legumelor.

Echipa AO PRIMA a depășit provocările și problemele prin:

 •   Informarea, sensibilizarea, consultarea, instruirea rudelor și beneficiarei;
 •   Asistarea și monitorizarea zi de zi la seră, vizitarea la domiciliu;
 •   Suportul psihologic, încurajare,  implicarea ei în activitățile de instruire;
 •   Instruire: Oxana a fost instruită în domeniul agriculturii de către specialiștii AO PRIMA,  care i-au oferit informații, și i-au  format  abilitățile necesare pentru muncă de sinestătătoare în seră.

 Другие Studiu de caz

Studiu de caz Vladimir Buiucli Подробнее...
Успешное трудоустройство лиц с ограниченными возможностями Подробнее...
История успеха Киркова Виталия Подробнее...
Трудоустройство Елены ,Ивана и Николая - с.Твардица Подробнее...

Содействует формированию экологического мировоззрения, практического экологического воспитания и бережного отношения к природе;


Содействует созданию и совершенствованию системы медико-социального обеспечения, медико-социальной и психологической реабилитации для семьи и детей.


Оказание помощи в решение проблем Центру Реабилитации и социальной защиты детей группы риска «Пламъче».


Содействует формированию здорового образа жизни, укрепления духовного, нравственного и физического здоровья семьи и детей, - как национального приоритета;

Организация готова сотрудничать с благотворительными организациями и приглашает спонсоров. Наши координаты указаны на сайте.

© 2020 Общественная Ассоциация "PRIMA"   |   Site elaborat de WebDesign.MD
Вверх