29.04.2020
«Как реорганизовали специалисты Мобильной бригады работу с бенефициарами во время пандемии?»
30.01.2020
Не смотри на мою невозможность как на проблему
20.09.2019
Семинар: Методы ухода за тяжело больными людьми с ограниченными возможностями и пожилого возраста

Адрес: ул. Карла-Маркса, 79,
Тараклийский  район, г. Тараклия,
MD-7401, Республика Молдова.

Телефон: +373 (294) 23060
Email: aoprima@mail.ru scopencojt@mail.ru

 

Председатель организации
Скопенко Жеоржетта Ивановна



 


Главная  »  Истории успеха
Studiu de caz
Cazul de succes al Galinei

Studiu de caz al Galinei

Organizația:  Asociaţia Obştească  PRIMA

Subiectul studiului de caz/analiza problemei şi de context:  Persoana selectată este Galina, anul naşterii 1995, care locuieşte în s. Chirilovca comuna Vinogradovca raionul Taraclia.  Este cu dizabilitate de gr. II din copilărie şi provine din familie foarte săracă, ea ne abilitată economic, trăieşte numai cu mama. Cazul a fost monitorizat zece luni.

Situația în perioada inițială:

La nivel individua:l nu era comunicabilă, nu avea prieteni, nu avea cunoștințele și abilitățile necesare pentru a  realiza ceva, nu  credea că poate să deschidă o afacere proprie,  nu era încrezută în sine, nu era încadrată în cîmpul muncii

De familie: nivelul de trai foarte scăzut, bazat pe indemnizațiile sociale. Locuința – casă veche pe pămînt, fără condiții, care necesită reparație capitală, este susţinută numai de mama sa, care nu are loc de muncă oficial.

De comunitate: nu și-a  știut drepturile, nu a participat la activități sociale, a avut cazuri de discriminare în viaţa ei pe motiv de dizabilitate și gen –neglijare, maltratare, ignorare, înjosire.

De școală/loc de muncă/ocupaţie:  A fregventat şcoala specială pentru copii cu dizabilităţi mintale din s. Corten r. Taraclia, unde  s-a început formarea abilităților de muncă în croitorie.  Nu a avut posibilitatea să se angajeze în cîmpul muncii.  A stat acasă mai mulți ani, nu avea nici o ocupație și era într-o stare depresivă.

Modalităţi de colectare a datelor:  Ancheta socială, interviuri cu rudele, cu primarul şi asistenrul social din c. Vinogradovca,  vizite la domiciliu.

Situația în perioada finală:

La nivel individual:  În prezent  Galina are multe succese:   și - a deschis o afacere – atelier de  reparaţie a îmbrăcămintei, are cunoștințele și abilitățile necesare pentru activitatea sa în muncă,   are dorință de a depune efort pentru a munci și a -și schimba viața spre bine,  și-a sporit bunăstarea economică,   a devenit  comunicabilă,  are numeroși  prieteni, poate să-şi exprime alegerile,   a crescut încrederea în sine,  are putere de a influenta în deciziile pe care o privesc,   cu suportul mamei își poate revendica drepturile.

De familie  Nivelul de trai mai bun, bazat pe venitul din afacerea Galinei,  și indemnizațiile sociale. Achită serviciile comunale la timp. Condițiile de trai îmbunătățite – şi-a mai procurat materiale  pentru lucru în atelierul său (aţă, stofă, foarfece, ace, nasturi,).

De comunitate comunică cu semenii, cu vecinii, rudele, prietenii, clienţii, sătenii,   participă la activități sociale, a participat  la activităţile de instruire organizate de AO PRIMA,   și-a consolidat cunoștințele în domeniul drepturilor PD.

De școală/loc de muncă/ocupaţie  Galina  – muncește cu sîrguință, cu plăcere, este mulțumită de rezultatul atins, comunică cu clienții respectuos, își poate calcula cheltuelele și venitul, achită serviciile comunale.

Constatări:

Care este rezultatul pentru persoana selectată în acest studiu de caz?   Galina  și-a realizat dreptul la muncă, s-a abilitat economic, duce o viață mai bună, s-a socializat, a devenit mai activă şi mai încrezută în sine.

Ce face acest caz special? Avînd în vedere, că tradițiile locale ale populației sînt, că femeile trebuie să stea acasă, să se ocupe cu gospodărie, și nici de cum să fie active în societate, mai ales femeile cu dizabilități, Galina este una dintre tinerele PD, care a trecut peste acest barier, a reușit să -și realizeze dreptul la muncă și să se  abiliteze economic și să fie activă în societate. Galina  susținută de AO PRIMA,  a depus efort mult pentru a-și schimba viața. Acest caz  poate servi ca exemplu  pentru alte PD.

Care au fost factorii de succes care au contribuit la schimbare? Care a fost contribuția organizaţiei Dvs?

 Dorința Galinei de a  deveni apreciată și stimată de către membrii societății,  efortul enorm pe care l-a demonstrat pentru a -și schimba viața spre prosperare; încrederea în sine pe care a acumulat-o. Unul din factorii de succes este şi suportul mamei, care i-au acordat suport în activitate, o  încăpere în casă pe care  a amenanjat-o corespunzător.  

De la AO PRIMA:

  •   a primit instruire cum să-și deschidă o afacere;
  •   a primit instruire cum să formeze pachetul de documente, pentru patentă;  
  •   a primit asistență permanent  (susținută, condusă, consultată, încurajată, și motivată) de către asistentul social pe încadrare în cîmpul muncii;
  •   a primit de la AO PRIMA utilajele (mașina de cusut, fier de călcat, masă de călcat, cuier pentru haine), a fost instruită cum să le foloseacă;
  •   a primit consultanță și instruire cum să comunice cu clienții,  cum să stabilească preţurile serviciilor prestate,   cum să planifice pe viitor procurarea materialelor,   cum să achite serviciile (patenta);
  •   a primit instruire în securitatea muncii, drepturilor omului și nediscriminării

Care au fost provocările și problemele? Ce a făcut organizația Dvs pentru a le depăşi?

Provocările și problemele:

  •   Era discurajată și nu vedea posibilitate de a munci;
  •   Nu avea încredere că va reuşi să deschidă afacerea.
  •   Avea frică că nu va avea clienţi sau vor fi nemulţumiţi de calitatea serviciului pe care îl prestează.

Echipa AO PRIMA a depășit provocările și problemele prin:

  •   Informarea, sensibilizarea, consultarea, instruirea mamei și beneficiarei;
  •   Asistarea și monitorizarea zi de zi la locul de muncă, vizitarea la domiciliu;
  •   Suportul psihologic, încurajare,  implicarea ei în activitățile de instruire;
  •   Instruire: Galina  a fost  instruită de către beneficiara din anul 2016 Ciumacenco Liudmila  care are experiență în acordarea serviciului de reparație a îmbrăcămintei.  

 



Другие Studiu de caz

Studiu de caz Vladimir Buiucli Подробнее...
Успешное трудоустройство лиц с ограниченными возможностями Подробнее...
История успеха Киркова Виталия Подробнее...
Трудоустройство Елены ,Ивана и Николая - с.Твардица Подробнее...

Содействует формированию экологического мировоззрения, практического экологического воспитания и бережного отношения к природе;


Содействует созданию и совершенствованию системы медико-социального обеспечения, медико-социальной и психологической реабилитации для семьи и детей.


Оказание помощи в решение проблем Центру Реабилитации и социальной защиты детей группы риска «Пламъче».


Содействует формированию здорового образа жизни, укрепления духовного, нравственного и физического здоровья семьи и детей, - как национального приоритета;





Организация готова сотрудничать с благотворительными организациями и приглашает спонсоров. Наши координаты указаны на сайте.

© 2024 Общественная Ассоциация "PRIMA"   |   Site elaborat de WebDesign.MD
Вверх